zondag 8 mei 2011

Ringrijden op de Axelse straatfeesten

Gisteren was het de jaarlijkse Axelsestraatdag, een winkelstraat 2 straten bij mij vandaan die men de laatste jaren nieuw levenin tracht te blazen. En met succes.
De zeeuwse ringrijders vinden hun oorsprong op Walcheren maar sinds deze feestenmaken ze ook hun opwachting in Zeeuws Vlaanderen.
In mijn 50 jarig leven in de randstand had ik absoluut niets met paarden maar toen ik deze zeeuwse knollen zag was ik dus helemaal verkocht.

Deze zeeuwse dikbillen hebben absoluut mijn hart gestolen


Veel vrouwen doen tegenwoordig ook mee met het ringsteken en ik bewonder echt dat ze zo los op een paard gezeten dit allemaal durven de snelheid van de start van zo' n paard is werkelijk fenomenaal je voelt de grond dreunen als ze voorbij komen rennen.


Uiteraard wordt de puntentelling zeer streng bijgehouden en de heren dragen daar de mooie zeeuwe klederdracht bij.
De rijders die sjerpen dragen hebben in de wedstrijd hun sporen al verdiend dus deze twee zitten goed voor vandaag.

Ja en deze prachtig geklede vrouwen met kinderen en kleinkinderen komen speciaal voor het folkloristische gedeelte van de dag met allerlei verschillende klederdrachten van de streken , maar ook van de geloven. Een protestant was vroeger anders gekleed dan een katholiek.

Lilian aan het kantklossen

De palingroker uit Bruinisse was er weer


zijn dochter verkocht de paling


Kortom weer een ontzettende leuke dag gehad met gelukkig prachtig weer

2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er gezellig uit, heerlijk met dat mooie weer dan kan de dag niet meer stuk.

    Groeten Miny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, dat ziet er geweldig uit. Ik ben dol op klederdrachten. Euh, en wat minder van die knollen:-( En dat kantklossen, daar heb ik zo'n bewondering voor. Schitterend vind ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen